Waarom de centrale banken goud kopen
Een aantal centrale banken kopen sinds maanden goud aan een nooit gezien tempo. De vraag die op ieders lippen ligt, is natuurlijk waarom ze dat doen. Voor snelle winsten zijn ze duidelijk aan het verkeerde adres. Craig Hemke van Sprott Money News deed een rondvraag en kwam tot de conclusie dat de centrale bankiers vrezen dat er slecht nieuws op komst is.
Het ziet er steeds meer naar uit dat de handelsoorlogen tussen de Verenigde Staten en China uit de hand aan het lopen zijn. Een escalatie van het conflict zal onvermijdelijk leiden tot een recessie en dat is ook de goudmarkt niet ontgaan. Volgens Hemke is die escalatie in een stroomversnelling geraakt doordat Huawei bij het conflict werd betrokken. Dat zullen de Chinezen niet zonder meer over zich heen laten gaan.
Hemke is van mening dat China over de beste troeven beschikt om die handelsoorlog te winnen. De Chinese economie is groter dan de Amerikaanse, het land is de grootste staalproducent in de wereld maar ook de grootste goudconsument. Als de Chinezen de tijd er voor rijp vinden, kunnen ze de Amerikanen het leven aardig zuur maken door het verkopen van de Amerikaanse staatsobligaties.
Daarmee zou Washington met een serieus probleem geconfronteerd worden. Want wie zal de Amerikaanse schulden nog willen kopen wanneer het buitenland dat niet meer doet? Het kind van de rekening zal dan ongetwijfeld de dollar worden, die alle vaste voet onder de grond dreigt te verliezen. Een zwakkere dollarkoers zal onvermijdelijk de goudprijs naar hogere koersniveaus sturen. Waardoor we meteen weten waarom de centrale banken goud kopen.
Wat doe ik best voor de globale reset?
Maak een afspraak en wordt de grote winnaar!
Meer weten over het financiële eindspel?
Centrale banken blijven goud kopen
Sinds het begin van dit jaar hebben Rusland, Turkije, China en Kazachstan het meeste goud gekocht, zo blijkt uit cijfers van het IMF. Deze landen hebben nog relatief weinig edelmetaal ten opzichte van hun totale reserves en zien het edelmetaal als vorm van diversificatie. Centrale banken houden een goudvoorraad aan als bescherming tegen valutarisico. Ook staat goud bekend als een veilig anker. Het kan immers gebruikt worden om een geldsysteem na een crisis opnieuw op te starten.
Voor de volledigheid moeten we ook vermelden dat er een centrale bank is die goud verkoopt, namelijk die van Venezuela. Dit land verkeert in een diepe economische crisis en heeft geen valutareserves om goederen te importeren. Ook kan ze haar leningen aan buitenlandse banken niet meer aflossen, waardoor het goud in de verkoop gaat. Duitsland verkocht in april ook wat goud, maar dat is bestemd voor de productie van verzamelmunten.
Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.
Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.